Pressmeddelande: Snart är det dags för Bilens Dag!

Snart är dags för Bilens Dag igen. Den 28 oktober firar vi bilen och allt den betyder för oss, nu och i framtiden.

Och bilens framtid är ljus – det visar inte minst körkortsstatistiken. Antalet unga som tar körkort växer stadigt. År 2000 var det 76 000 i åldersgruppen 18-19 år som hade körkort i Sverige, 2023 landade samma siffra på 133 000. Det är en ökning med ungefär 60 procent.

– Allt fler unga upptäcker den frihet bilen ger, och alla de möjligheter ett körkort öppnar upp för. Ett körkort gör det lättare att få jobb, gör det möjligt att bo där man vill och att ta sig till och från fritidsaktiviteter, eller ut i skog och mark. Körkortet gör Sverige – och vuxenlivet – tillgängligt, säger Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

Samtidigt ser allt fler unga bilen som hobby, vilket inte minst EPA-kulturen visar.

– Att meka med bilar öppnar många dörrar, både socialt och kanske till en karriär inom fordonsbranschen eller bredare inom teknik. Dagens verkstäder är – precis som dagens bilar – moderna, rena och högteknologiska, och branschen behöver alltid folk, säger Anders Östberg.

Det totala antalet körkort ökar också, förra året var det nästan 7 miljoner personer i Sverige som hade körkort.

– Bilen är både uppskattad och behövd och det måste vi planera för, även i framtiden. Med ny teknik finns inte längre någon motsättning mellan fri mobilitet och hållbar mobilitet. Det är den utvecklingen vi måste ta höjd för, vi kan inte planera morgondagen utifrån gårdagens förutsättningar, konstaterar Anders Östberg.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för fjorton år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan, företagandet och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage.